Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie: zielona fala dla smakoszy
Ten, kto często jada dania bezmięsne, łączy przyjemne z pożytecznym: po pierwsze, warzywa i ziarna są smaczne i lekkie. Po drugie, produkty roślinne dostarczaj���������� ważnego błonnika, stymulujących układ immunologiczny witamin i mikroelementów, dzięki czemu skutecznie pomagają w zwalczaniu grzybicy.

Naleśniki z pełnego ziarna
Składniki na 2 porcje

2 łyżki mąki z pełnego ziarna
200 ml mleka
2 jaja
2 łyżki masła lub margaryny
sól
szczypta proszku do pieczenia

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać dużą szczyptę soli, proszek do pieczenia, jaja i mleko i wszystko razem wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
2. Ciasto jeszcze raz wymieszać. Na małej patelni teflonowej roztopić pół łyżki tłuszczu. Ciasto nalewać małą chochelką i smażyć cienkie naleśniki, do wyczerpania zapasu ciasta.

Risotto z ryżu peruwiańskiego (kwinoa)
Sk��adniki na 2 porcje

1 marchew, 1 por
1 ma����y seler (korzeń)
1 cebula
1 mięsisty pomidor
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g ryżu (kwinoa)
1/4 litra bulionu warzywnego (instant)
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany

1. Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Poddusić na rozgrzanym oleju. Posypać ryżem peruwiańskim i zalać bulionem.
2. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu 15 minut. Postawić na wyłączonym palniku (płytce) na 10 minut, by napęcznia����������������������������.
3. Dodać masło lub margarynę i rozpulchnić risotto widelcem. Na wierzch położyć śmietanę i podawać.
Do tego dania pasują pory ze śmietaną. Risotto jest też dobrym dodatkiem do smażonego mięsa.

Duszone ziarna zbóż

Składniki na 2 porcje

40 g ziarna orkiszu
40 g ziarna pszenicy
sól
1 marchew
1 por
1 mały kawa��ek selera
1 łyżka oleju rzepakowego
80 ml bulionu warzywnego (instant)
50 g śmietany
pieprz z młynka

1. Ziarna zbóż dok��adnie wypłukać i zalać litrem zimnej wody, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zagotować w wodzie, w której się moczyły, dodać sól.
2. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Zostawić na wyłączonym palniku (płytce) przez 30 minut, aż ziarna napęcznieją i zmiękną.
3. W tym czasie oczyścić warzywa i pokroić w drobną kostkę. Dusić na dużej patelni na rozgrzanym oleju 5 minut.
4. Zboża odlać i dobrze osączyć. Połączyć z warzywami i zalać bulionem. Dodać śmietankę i dusić na odkrytej patelni na średnim ogniu do prawie całkowitego wyparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
Odpowiednim dodatkiem do tego dania jest sałatka z radicchio. Zamiast orkiszu i pszenicy można użyć innych zbóż. Wyjątkowo smaczna jest duszona kasza gryczana.

Curry z gryki i papryki
Składniki na 2 porcje

50 g gryki
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 cienkie pory
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz z młynka
1 łyżka curry
1/8 litra bulionu warzywnego
1/2 kubeczka śmietany (75 g)

1. Gryk�������������������������������������������������� moczyć w dużą ilości wody przez noc. Posolić. Dodać obrany czosnek. Zagotować i gotowa�� na małym ogniu oko��������o i 50-60 minut.
2. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Pory i strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w krążki lub paski.
Wrzucić do rozgrzanego oleju i dusić 5-7 minut. Doprawić solą, pieprzem i curry.
3. Zalać bulionem. Grykę odlać, wyjąć czosnek i ziarna dodać do warzyw. Dodać śmietanę, wymieszać i dusić na średnim ogniu bez pokrywy ok. 5-8 minut.

Risotto z kaszy gryczanej
Składniki na 2 porcje

1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
125 g kaszy gryczanej
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 litr bulionu warzywnego (instant)
pieprz z młynka, sól

1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisną�� przez praskę. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i kaszę gryczaną i poddusić.
2.  Posypać kurkumą i zalać bulionem. Zagotować i trzymać na najmniejszym ogniu, by kasza napęczniała. Doprawić do smaku pieprzem. Ewentualnie posoli��. Do tego dania pasują grzyby lub warzywa.

Pikantna ciecierzyca z ziemniakami
Składniki na 3 porcje

750 g ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
świeży korzeń imbiru
3 łyżki oliwy
500 g gotowanej ciecierzycy (konserwa)
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
sok z 1/2 cytryny
300 ml bulionu
warzywnego (instant)
sól, pieprz cayenne

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać. Korzeń imbiru obrać, wszystko pokroić na małe kawałki, a następnie dokładnie zmiksować.
2. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, dodać pastę. Uwaga pryska! Mieszając, smażyć kilka minut, polem dodać osaczoną ciecierzycę i pokrojone ziemniaki.
3. Posypać kolendrą, kurkumą i szczyptą pieprzu Cayenne, mieszając dusić przez chwilę. Wlać sok z cytryny i bulion. Posolić i dusić pod przykryciem 15 minut, aż składniki zmiękną.

Zapiekana fasola z owczym serem
Sk��adniki na 2 porcje

1 mała puszka białej fasoli
150 g szerokiej zielonej fasoli
2 pomidory
2 cebule
1 ły��ka oliwy
sól, pieprz z m��ynka
1 mały liść laurowy
cząber suszony
60 ml soku pomidorowego
25 g czarnych oliwek
125 g owczego sera

1. Białą fasolę opłukać na sitku i osaczyć. Zieloną fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i szklić w gorącej oliwie.
2. Dodać zielon��  fasolkę, sól, pieprz, liść laurowy i troche cząbru. Dusić przez chwilę. Zalać sokiem pomidorowym. Dusić powoli i delikatnie pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut.
3. Usunąć pestki z oliwek. Razem z białą fasolą wrzucić do garnka z duszonymi warzywami. Masę przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, posypać owczym serem pokrojonym w kostkę. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (kuchenka gazowa: stopie�� 5-6/powietrze w lermoobiegu: 200°C).
Do dania pasuje gotowana kasza jaglana.

Soczyste placki ziemniaczane
Składniki na 3-4 porcje

750 g ziemniaków
3 cebule
3 jaja
2 łyżki płatków z otrębów owsianych
sól
pieprz z młynka
olej do smażenia

1. Ziemniaki obrać i umyć, cebulę obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkami i płatkami z otręb��w owsianych. Dosypać soli i pieprzu, odstawić.
2. Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. Wkładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej i rozprowadzić, placki sma��yć z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Wegetariańskie frykadelki
Składniki na 2 porcje

125 g łamanego orkiszu
200 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 duże jajo
1 łyżka mąki pszennej razowej
50 g chudego twarożku
1 łyżka płatków owsianych
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

1. Orkisz zalać bulionem i zagotować. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu tak długo, aż napęcznieje i masa zgęstnieje. Ostudzić.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do papki orkiszowej doda���� natkę pietruszki, jajko, mąkę, twarożek i płatki owsiane. Dosypać pieprz i wyrobić gładkie ciasto.
3. Olej rozgrzać na dużej patelni. Mokrymi rękami formować płaskie frykadele i smażyć na średnim ogniu 20-25 minut.

Omlet z orkiszu z kremem szczypiorkowym
Składniki na 6 sztuk

5 jajek
200 g mąki z orkiszu
1 łyżka otrębów owsianych
1/2 litr mleka
1 szczypta sody
pieprz z młynka
200 g marchwi
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 ły������ki musztardy bez cukru
słodzik w p����ynie
2 pęczki szczypiorku

1. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z płatkami z otrębów owsianych, mlekiem, żółtkami, sodą. Ciasto odstawić na 30 min.
2. w tym czasie obrać marchewki i zetrzeć nu tarce. Dodać do ciasta i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z ciastem. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i smaży�� na nim omlety. Usmażone omlety trzymać w cieple.
3. Śmietanę rozmieszać z musztardą. Doprawić do smaku słodzikiem i solą. Szczypiorek umyć i pokroić w kołeczka. Połowę dodać do śmietany, resztą posypać omlety.

Soczewica z warzywami i serem feta
Składniki na 2 porcje

1 du��a puszka soczewicy
1/2 pęczka dymki
2 ząbki czosnku
3 jasnozielone wąskie papryki
2 i 1/2 łyżki oliwy
pieprz cayenne
100 g fety (owczy ser)

1. Soczewicę osaczyć na sicie. Dymki oczyścić, umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisn����ć przez praskę.
2. Papryki oczyścić, umyć i pokroi������ w kostkę. Poddusić w gorącym oleju przez 2-3 minuty.
3. Dodać soczewicę i wszystko razem wymieszać. Doprawić pieprzem cayenne. Fetę pokroić w małą kostkę, dodać do warzyw i podgrzać. Przyprawić solą do smaku i podawać.

Soczewica ze szpinakiem
Składniki na 2-3 porcje

150 g mrożonego szpinaku
1 puszka soczewicy
3 szalotki
2 łyżki oleju rzepakowego
50 ml bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, słodzik

1. Szpinak rozmrozić. Soczewicę osaczyć na sicie. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na gorącej oliwie.
2. Dodać bulion, śmietanę, musztardę, sól i pieprz oraz trochę słodziku w p��ynie do smaku. Szpinak odcisnąć, posiekać na duże kawałki i domieszać. Dusić razem
ok. 3-4 minut. Dodać soczewicę, podgrzać i podawa�� na podgrzanych talerzach.

Smażone ziemniaki z sezamem i jajkiem
Składniki na 2 porcje

400 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
3 łyżki oleju rzepakowego
1 pęczek dymki
20 g masła lub margaryny
4 jaja
1 łyżka ziarna sezamu
sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. Smażyć na złoto-brązowy kolor na gorącym oleju, mieszając. Posolić i popieprzyć.
2. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Dodać do ziemniaków i przez chwilę razem smażyć.
3. Na drugiej patelni roztopić tłuszcz i usmażyć jajka sadzone. Smażone ziemniaki posypać sezamem i podać z sadzonymi jajkami.

Chrupiący placek ziemniaczany
Składniki na 2 porcje

400 g ziemniaków
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 szczypta suszonego tymianku
sól
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka siekanych orzechów nerkowca
50 g startego ementalera
pieprz z młynka

1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i osaczyć na sicie. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wymiesza�� ze startymi ziemniakami.
2. Tymianek rozetrzeć w dłoniach i dodać do ziemniaków. Lekko posolić. Rozgrzać olej na dużej patelni i wlać masę z ziemniaków. Rozprowadzić równomiernie, grzbietem łyżki przyciskając do patelni i usmażyć na chrupiąco.
3. Za pomocą pokrywki przewrócić placek na drugą stronę i zrumienić. Wierzch posypać orzechami nerkowca i serem i przykryć pokrywą. Po 1 minucie, gdy ser się stopi, posypać grubo zmielonym pieprzem i podawać.
Do tego dania pasuje sałatka z marchewki i kalarepy.