Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Dieta dla grupy krwi AB

Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, a czasami do grupy B, a niekiedy są ich obu. Ta różnorodność jakości może być pozytywna lub negatywna. Dlatego osoby z tą grupą krwi powinny dokładnie zapoznać się nie tylko z zalecaną dietą dla nich, ale również dla grupy A i B. Większość żywności, która jest niewskazana dla osób z grupą A b������dź B, jest na ogół zła także dla grupy AB, chociaż występuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i bardziej aktywni niż z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb życia dodatkowa siła witalna może być spowodowana tym, że ich pamięć genetyczna wciąż zawiera pozostałości zamieszkujących stepy przodków grupy krwi B. Problem tycia os������b z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wp��yw genów A i B. Przykładowo chociaż genetycznie te osoby są zaprogramowane do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu jest niedostateczny poziom kwasu żoł����dkowego, dlatego te�� zjedzone mięso kumulowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Aby stracić na wadze należy ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B, ale jeśli osoby z tą grupą chcą stracić na wadze, powinny unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.

Produkty spożywcze powodujące przyrost wagi:

  • Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;
  • Fasolka nerkowata – zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii;
  • Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Kukurydza – zakłóca efektywność insulinową;;
  • Gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
  • Pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zak����óca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zu����ywanie kalorii.

Produkty spożywcze sprzyjaj������ce utracie wagi:

 

  • Tofu – pomaga w efektywnym metabolizmie;
  • Produkty mleczne – reguluj�� produkcję insuliny;
  • Owoce morza – pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
  • Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie;
  • Wodorosty (klep) – regulują produkcję insuliny.


Zestaw produktów, które należy spożywać lub unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Niewskazane: bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina.

Owoce morza
Wskazane: tuńczyk, aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, ����������osoś, makrela, naw��������������������������������d żabnica, pstrąg tęczowy, pstr����������������������������������������������g morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Niewskazane: barakudy, bie������ugi, flądry, halibuta, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, rak, skrzydelnik, szara sola, śled��, węgorz.

Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Niewskazane
: lody, masło, maślanki, pełne mleka, ser, ser blue, ser brie, ser camembert, ser parmezan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy.

Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy w��oskie, masło z orzeszków ziemnych.
Niewskazane: masł sezamowe, orzech laskowy, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemie sezamu, pestki słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Niewskazane: fasola aduke, azuki, czarna, garbanzo, fava, lima, nerkowata, groszek „czarne oczko”.

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Niewskazane: gryka, kamut, kasha, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane.

Chleb i grzanki

Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie ��ytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Niewskazane: bułki kukurydziane.

Ziarna i makarony
Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Niewskazane: makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana.

Warzywa

Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, ober��yna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Niewskazane: awokado, fasola limejska, grzyby shitake, grzyby abalone, karczochy ameryka��skie, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, papryka: czerwona, zielona, żółta, jalapeno, rzodkiewka.

Owoce
Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Niewskazane: banany, mango, gruszki, granaty, guawa, karambola, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Niewskazane: sok pomara��czowy.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Niewskazane: esencja migdałowa, kapary, ocet balsamic, ocet biały, ocet z jab��ek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony, skrobia kukurydziana, żelatyna.

Herbatki zio��owe
Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Niewskazane: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka,lipa, rabarbar, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Niewskazane: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likier destylowany, napoje gazowane.

Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żo����ądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Niewskazane: ketchup, kwa������ne marynaty, marynaty z koprem, marynaty koszerne, marynaty słodkie.