Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Dieta dla grupy krwi 0

Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego. Jej zaletą jest silny układ odpornościowy, niszczący zarówno to, co dla organizmu jest dobre, jak i to co jest złe. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy zjada się chude, dobre mięso, drób i ryby. Osoby z tą grupą krwi powinny unikać pokarmów mlecznych i zbożowych. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak równie�������� niektóre fasole i rośliny str��czkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 maj���� tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynno��������ci���������������������� tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materia����u, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Oznakami niedoczynności tarczycy jest przyrost wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, odczuwanie zmęczenia a nawet zanik mięśni.

Produkty spożywcze sprzyjające utracie wagi:

  • Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
  • Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
  • Sól jodowana – zawierają jod, zwiększaj�� produkcję hormonu tarczycy,
  • W����troba – jest źród��em witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
  • Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
  • Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Produkty spożywcze powodujące przyrost wagi:

  • Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
  • Kukurydza – zakłóca produkcj���� insuliny, zwalnia metabolizm,
  • Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii,
  • Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii,
  • Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
  • Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy,
  • Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.

Zestaw produktów, które należy spożywać lub unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
bekon, gęsi, szynka, wieprzowina.

Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, ��������������������������������������ledź, tuńczyk b������ękitnop����������������etwy, ż����łty oko����.
Niewskazane: barakudy, kawior, łosoś w����dzony, ośmiornica, sum, ����ledź marynowany.

Jaja i nabiał

Wskazane: nie ma, ponieważ nale��y bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast oboj��tnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
Niewskazane: chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, pełne mleko, serwatka, wszystkie pozostałe odmiany sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Niewskazane: mak, masło z orzechów ziemnych, orzech brazylijski, orzech litchi, orzech nerkowca, pistacjowe, ziemne.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”.
Niewskazane: fasola copper, navy, nerkowata, tamaryndowa, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.

Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Niewskazane: kiełki pszenicy, mąka z owsa, mąka zbożowa, otręby z owsa lub z pszenicy, płatki familia, kukurydziane, siedem-zbóż, grape nut, pszenica, skrobia.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esse��ski, chleb ezechiela.
Niewskazane: angielskie grzanki, bułki z otrębami owsa, chleb z kiełków pszenicy, chleb wieloziarnisty, grzanki, grzanki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, pieczywo z mąki macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszenne, pumpernikiel, wysokoproteinowy chleb.

Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Niewskazane: biała mąka pszenna, makaron grysikowy, soba, ze szpinaku, mąka couscous, glutenowa, graham, z kiełków pszenicy, z owsa, wszystkie pszenne mąki.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezg��owa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Niewskazane: awokado, bakłażan, biała kapusta, biała kukurydza, białe ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czarne oliwki, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, ż��łta kukurydza.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi ��wieże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Niewskazane: figi rajskie, jeżyny, mandarynki, melon, melon miodunki, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar, truskawki.

Soki i napoje

Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi��������������ni, sok z suszonej śliwki.
Niewskazane: sok z jabłek, sok z kapusty, napoje i sok pomarańczowy.

Przyprawy
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Niewskazane: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet balsamowy, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany, wanilia.

Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Niewskazane: aloesu, czerwona koniczyna, dziurawiec, gorzknik kanadyjski, goryczka, liści truskawki, lucerna, łopiana, podbiał, rabarbar, senes, szczaw, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa
Niewskazane: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, kawa bezkofeinowa, likier destylowany, napoje gazowane.

Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawarto����������������������������������������������������������������������������ci t����uszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Niewskazane: ketchup, marynowany kopr, marynaty koszerny, marynaty kwaśne, marynaty słodkie, przyprawy smakowe.