Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Dieta dla grupy krwi B

Osoby posiadające grupę krwi B potrafią ustrzec się przed wieloma chorobami. Osoby z tą grupą krwi wydają się być jednak bardziej podatne na np. zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Właściwa dieta chroni przed groźnymi chorobami, pozwalając żyć długo i cieszyć się zdrowiem. Dieta dla grupy krwi B powinna być zrównoważona i urozmaicona, obejmująca bogaty zestaw żywności. Konieczne jest w niej to wszystko, co „najlepsze z królestwa zwierząt i roślin”. Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inne lektyny, czyli białka obecne w wielu roślinach, najczęściej w ich nasionach, w ciałach niektórych zwierząt bezkręgowych (np. ślimak��w) i niższych bezkręgowców (np. węgorzach), które powodują aglutynację czerwonych krwinek, jak i również innych komórek ustroju. Niektóre z nich wykorzystuje się w badaniach grup krwi, ponieważ reagują wybiórczo z określonymi węglowodanami (cukrami).
Lektyny występują w żywności, ale posiadają je również wyspecjalizowane komórki ludzkiego organizmu wykonuj��������������������������������������������������������������������������������������������������������������ce określone zadania oraz drobnoustroje, które korzystają z lektyn w procesie trawienia. Wiele lektyn pokarmowych posiada cechy na tyle bliskie określonej grupie krwi, że wywołują reakcje aglutynacyjną. Na przykład mleko i przetwory mleczne posiadają lektyny zbliżone do lektyn występujących w organizmie osób z grupą B i spożycie ich przez osoby z grup���� krwi 0 i A powoduje aglutynację krwinek, a osoby z grupą B dobrze je trawią. Fasola limeńska zawiera lektyn����, która nie jest trawiona w układzie pokarmowym osób z grupą krwi A, pozostaje nienaruszona i przedostaje si�� do krwiobiegu.
Ludzki organizm toleruje oko��������o 95 procent różnych rodzajów lektyn obecnych w produktach żywnościowych, trawi je i wydala, ale około 5 procent z nich trafia do krwiobiegu. Tam wchodz�� one w reakcje z białymi i czerwonymi krwinkami, w wyniku których krwinki ulegają zniszczeniu na różne sposoby. Natomiast działanie niekorzystnych lektyn w przewodzie pokarmowym może być jeszcze silniejsze. Mogą podra��niać błonę śluzową żołądka i przewodu pokarmowego, co mo��e pozorować wystąpienie alergii pokarmowej.
Każda lektyna jest inna i reaguje z innym cukrem, więc produkt spożywczy zawieraj��cy jaką���� lektynę dla pewnych osób b��dzie przyjazny, a dla innych – niekorzystny. Wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię – groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku.
Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy. Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych pomaga osobom z grupą krwi B w zachowaniu równowagi metabolicznej.

Zestaw produktów, które należy spożywać lub unikać:

Mięsa i drób

buy followers instagram free trial Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
clenbuterol side effects Niewskazane: bekon, gęsi, kaczki, kurczaki, kuropatwy, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina.

Owoce morza

dwayne johnson body Wskazane: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, m��ode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstr����g morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
buy instagram followers now Niewskazane: barakudy, bie��ugi, homary, ostrygi, ośmiornice, raki, kraby, krewetki, łosoś wędzony, mał��e, okoń morski, sardeli, ślimaki, węgorze, ż��������������������������łwie, żaby.

Jaja i nabiał
buy likes on facebook pakistan Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
natural steroids Niewskazane: lody, ser amerykański, ser blue.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: olej z oliwek.
Niewskazane: oleju bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, olej słonecznikowy.

Orzechy i pestki

Wskazane
: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Niewskazane: Masło sezamowe, masło słonecznikowe, masło orzechowe, orzech filbert, orzech nerkowca, nasiona pinii, orzech pistacjowy, mak, pestki dyni, pestki słonecznika, siemie sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Niewskazane: fasola aduke, azuki, czarna, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewica amerykańska, czerwona, zielona.

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Niewskazane: amarat, gryka, jęczmień, kamut, kasha, krem z pszenicy, kukurydzianka, nasiona pszenicy, otręby pszenicy, płatki kukurydziane, siedem zb��ż, żyto.

Chleb i grzanki

Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Niewskazane: bułki kukurydziane, chleb z otrębów pszennych, chleb wieloziarnisty, 100% chleba żytniego, chrupki żytnie, mąka durum, obwarzanki, pełnopszenny chleb.

Ziarna i makarony
Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Niewskazane: dziki ry��, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka couscous, mąka glutenowa, mąka j������czmienna, mąka pszenna, mąka pszenna bulgur, mąka żytnia, pszenna mąka durum.

Warzywa
Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Niewskazane: awokado, dynia, karczoch ameryka��ski, karczoch jerozolimski, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, oliwki zielone, pomidory, rzodkiewki, tofu.

Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Niewskazane
: granaty, karambola, opuncja, orzech kokosowy, rabarbar.

Soki i napoje

Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Niewskazane: soku pomidorowy.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Niewskazane: cynamon, czarny mielony pieprz, esencja migdałowa, korzennik lekarski, pieprz biały, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, syrop kukurydziany, żelatyna.