Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Czynniki wywyłujące grzybicę

Skłonność do rozwoju grzybicy może mieć różne przyczyny. Infekcji grzybiczej sprzyja przyjmowanie dużej ilości leków i nieodpowiedni styl życia.

ALKOHOL
Alkohol nie dostarcza błonnika, witamin ani innych wartościowych składników odżywczych. Wiadome jest, że lampka wina, czy szklanka piwa od czasu do czasu nie zaszkodzi. Według badań niewielkoie ilości alkoholu wpływają korzystnie na serce i układ krążenia. Jeśli jednak ktoś pije codziennie i do tego spore ilości, szkodzi całemu organizmowi. Alkohol zabija „dobre” bakterie, słabnie odporność organizmu i drobnoustroje chorobotwórcze mają ułatwione zadanie. Dotyczy to zwłaszcza grzybów ponieważ alkohol należy do ich ulubionych pokarmów, stąd w trakcje kuracji antygrzybicznej alkohole są surowo zabronione!

CUKIER
Cukier zajmuje jedno z najwyższych miejsc na czarnej liście dla osób cierpiących na grzybicę. Grzyby fermentują cukier do alkoholu, stwarzając sobie w ten sposób idealne warunki do życia. Cukier jedzony z umiarem jest dla osób zdrowych nie szkodliwy, jednak osoby z grzybicą powinny wyeliminować go ze swojego jadłospisu. Należy również wyeliminować owoce, soki oraz miód. Także tzw. cukry dla diabetyków, sprzyjają rozwojowi drożdży. Jedynie niektóre z syntetycznych słodzików jak aspartan czy sacharyna są dopuszczalne w menu.

PALENIE
O tym jak bardzo palenie jest szkodliwe nikomu nie trzeba mówić ani pisać. W prawdzie grzyby nie lubią nikotyny, jednak palenie papierosów znacznie osłabia układ odpornościowy ułatwiając wnikanie niepożądanych mikroorganizmów.

LEKI
Antybiotyki stosowane przy leczeniu grzybicy niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze ale również bakterie pożyteczne – te, które żyją we wszystkich błonach śluzowych i na skórze i pomagają organizmowi zachować zdrowie!!! Nazwa antybiotyk oznacza „skierowany przeciwko życiu” (anty + gr. bios = życie). Dlatego nie powinniśmy zgadzać się na częste ich przyjmowanie. Zniszczenie pożytecznych bakterii, naturalnego wroga grzybów chorobotwórczych ułatwia tym ostatnim dostęp do ludzkiego organizmu. Podobnie dzije sie w przypadku przyjmowania kortyzonu. Jest to sztuczny hormon podawany w przy niektórych chorobach mający na celu stłumienie własnego układu odpornościowego organizmu, zwłaszcza reakcji zapalnej. Problem ten dotyczy również chemioterapeutyków, obniżających system immunologiczny organizmu często na wiele miesięcy, ulatwiających inwazję grzybów. Wiele leków stosowanych w chemioterapi hamuje nie tylko wzrost komórek nowotworowych ale również zburza układ immunologiczny.

BŁĘDY ŻYWIENIOWE
Coraz mniej osób pamięta o spożywaniu regularnych posiłków i jedzeniu właściwych ich ilości w ciągu dnia. Ciągły pośpiech i zawrotne tempo życia prowadzą do tego, że zjadamy coś w „przelocie”. Jedzenie typu fast food, słodycze, gotowe dania sprzyjają rozwojowi pasożytniczych grzybów. Z jednej strony węglowodany, głównie cukier, stanowią główne pożywienie dla grzybów, z drugie zaś strony uboga dieta szkodliwa jest dla błony śluzowej jelita i zagraża „dobrym” bakteriom. „Dobre” bakterie potrzebują włókien roślinnych ze zbóż, roślin strączkowych i warzyw. Bakterie obecne w jelicie grubym nie potrafią strawić resztek pochodzących z mięsa, wędlin czy serów. Dlatego ich spożycie należy ograniczać na rzecz warzyw, sałatek. Flora jelitowa jest w stanie skutecznie poradzić sobie w sytuacji zagrożenia, tylko wtedy gdy jest właściwie karmiona tym, co lubi, czyli włóknami roślinnymi!!!

PRZECIĄŻENIE

Nieustanny, długotrwały pośpiech, powoduje, że nasz organizm poo jakimś czasie jest przeciążony, a to z kolei sprzyja rozwojowi grzybów. Jeżeli stres utrzymuje się w czasie układ immunologiczny buntuje się: hormon stresu – kortyzon – hamuje nasze komórki odpornościowe; organizm staje się podatny na atak wirusów, bakterii i grzybów. Dlatego ważne jest aby nauczyć się panować nad stresem.
Drugi hormon stresu oddziałuje bezpośrednio na jelito. Adrenalina, która w przypadku zagrożenia mobilizuje nasz organizm do działania, wyłącza aktywność jelita. Jeśli adrenalina zbyt często i długo bierze górę, dochodzi do obniżenia sił obronnych jelita.

STRES

Do organizmu obciążonego pracą, z osłabionym układem odpornościowym, grzyby mają łatwiejszy dostęp. Przewlekły stres uchodzi przede wszystkim za czynnik sprzyjający infekcji grzybiczej i jej nawrotom. Różne układy w organizmie są tak ściśle ze sobą powiązane, że niektóre niektóre substancje służące za neuroprzekaźniki wykorzystywane są również przez układ odpornościowy.
Dla produkcji energii i prawidłowego funkcjonowania nerwów potrzeba wielu różnych substancji mineralnych, pierwiastków i witamin. Jeśli będziemy do organizmu dostarczać nie wystarczającą ich ilość stracimy dobry nastrój oraz energię.
Na przykład niedobór żelaza pogarsza zaopatrzenie mózgu w tlen, osoby z niedoborem żelaza często czują się zmęczone i mają problemy z koncentracją. CaliVita posiada w swojej ofercie żelazo - Iron Plus, które:

  • wspomaga wzrost
  • zwiększa odporność na choroby i usuwa zmęczenie
  • zapobiega anemii i przywraca naturalny odcień skóry

W jego skład wchodzi:
żelazo 10 mg
witamina C 30 mg
bioflawonoidy z cytrusów 10 mg
Jeśli organizm ma niedobór witamin z grupy B, komórki nie przetwarzają tłuszczów i węglowodanów na energię. W ofercie firmy znajduje się rewelacyjny produkt o nazwie Stress Management B-Complex, zawierający: witaminę B1, B2 B6, B12,niacynę biotynę, inozytol, witaminę C, magnez, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Ryzyko zachorowania na grzybicę wzrasta również, gdy zdrowe zdrowe środki spożywcze są przez dłuższy czas wypierane przez nadmiar słodyczy.