Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Dania mięsne

Steki w sosie musztardowym 
Składniki na 2 porcje

2 steki wieprzowe z karkówki (po 200 g)
2 szalotki
2 łyżeczki tłuszczu roślinnego
2 łyżki octu z ogórków konserwowych
2 łyżki śmietany kremówki
1 ogórek konserwowy
1/2 łyżki musztardy
sól, pieprz z młynka
1 łyżka oleju rzepakowego

1. Steki opłukać i osuszyć Posypać solą i pieprzem, mocno obsmażyć na gors, cym oleju. Potem dalej smażyć na średnim ogniu z obu stron, po ok. 6-8 minut
2. Szalotki obrać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu roślinnym. Wlać ocet z ogórków konserwowy i śmietanę; zagotować. Ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę, razem z musztardą dodać do uduszonej szalotki.
3. Steki podawać polane sosem na podgrzanych talerzach.

Cebule nadziewane mielonym mięsem
Składniki na 2 porcje

2 duże cebule
100 g mielonej wołowiny
1/2 łyżki twarożku (20%)
1 małe jajko
1/2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka śmietany
majeranek
papryka mielona ostra
sól, pieprz z młynka
1 łyżka oleju rzepakowego
150 ml bulionu warzywnego (instant)

1. Cebule obrać, każdej odciąć górną część na przykrywkę. Wnętrze wyjąć delikatnie i posiekać.
2. Do miski włożyć mielone mięso, jajko, musztardę, płatki owsiane, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełnić cebule.
3. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać olej. Włożyć cebule, dolać bulion i dorzucić posiekaną cebulę.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-200°C (kuchenka gazowa: stopień 3/powietrze w termoobiegu: 180°C) około 55 minut.
Uwaga: Odpowiednim dodatkiem jest puree z ziemniaków.

Gulasz z indyczki z cebulą
Składniki na 2 porcje

300 g filetu z piersi indyczki
2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
500 g małych cebulek
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
1/8 litra bulionu mięsnego (instant)
sól, pieprz z młynka

1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać.
2. Oliwę rozgrzać w garnku o szerokim dnie i mocno podsmażyć pokrojone mięso. Dodać pomidory, czosnek, cebulę i rozmaryn.
3. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Dolać bulion, wsypać sól i pieprz. Dalej dusić na minimalnym ogniu około 35-40 minut. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Czosnkowe frykadele
Składniki na 2 porcje

1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
2-3 łyżki oliwy
250 g siekanego mięsa wołowego lub jagnięcego
1 małe jajko
1 łyżka chudego twarożku
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka śmietany
sól, pieprz z młynka
mielona ostra
papryka

1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać razem z oregano i zeszklić w 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
2. Siekane  mięso  wymieszać z jajkiem, twarożkiem i płatkami owsianymi. Dodać cebulę z czosnkiem i oregano, śmietanę, przyprawy i wyrobić na gładką masę.
3. Zwilżonymi rękami formować frykadele (małe klopsiki). Resztę oliwy rozgrzać na patelni. Na dużym Ogniu   mocno   przysmażyć
frykadele z obu stron.
4. Zmniejszyć ogień i smażyć frykadele na małym Ogniu jeszcze 12-15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Do tego dania pasuje cukinia z jogurtem czosnkowym.

Filet wieprzowy z zielonym pieprzem
Składniki na 2 porcje

2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
300-400 g filetów wieprzowych
2 łyżki topionego masła
2 łyżki śmietany
sól

1. Ziarna pieprzu rozgnieść szerokim trzonkiem noża. Mięso opłukać, osuszyć i wykroić z niego cztery medaliony. Obtoczyć w pieprzu, wciskając zmiażdżone ziarna w mięso.
2. Medaliony położyć na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na silnym ogniu 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień i odwrócić mięso na drugą stronę. Smażyć 3-4 minuty.
3. Medaliony wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię wlać 2 łyżki wody. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą i podać do medalionów.
Odpowiednim dodatkiem do tego dania jest kapusta ze śmietaną i ziemniaki z wody lub puree ziemniaczane. Kto lubi eksperymenty, może podać kaszę jaglaną.

Sznycel z indyka w orzechach
Składniki na 2 porcje

300 g filetów z piersi indyka
sól, pieprz z młynka
mielona gałka muszkatołowa,
1 małe jajo
50 g drobno posiekanych orzechów
2 łyżki topionego masła

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na sznycle grubości ok. 3 cm. Posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Sznycle najpierw zanurzyć w rozkłóconym jajku, a następnie obtoczyć w orzechach, mocno wciskając je w mięso.
3. Masło rozgrzać na dużej patelni. Sznycle smażyć na średnim ogniu z każdej strony ok. 4 minut. Osaczyć na papierze kuchennym i natychmiast podawać.
Odpowiednim dodatkiem do tego dania są smażone ziemniaki i groszek z cebulą. Zamiast ciepłej jarzyny można podać surówkę.

Rolada wieprzowa nadziewana porami
Składniki na 2 porcje

1 długi, cienki por
2 duże, cienkie sznycle wieprzowe (po 200 g)
sól, pieprz z młynka 1/2 łyżki musztardy 2 cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
2 małe pomidory 200 ml bulionu warzywnego (instant)
1 łyżka śmietany creme

1. Pora oczyścić, umyć, białą część przekroić na dwa kawałki. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odlać i osaczyć.
2. Sznycle opłukać i osuszyć.  Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Cebule obrać i drobno posiekać. Ułożyć na mięsie.
3. Na płatach mięsa ułożyć po jednym kawałku  pora, zwinąć i spiąć wykałaczką.
4. Rolady podsmażyć u garnku na rozgrzanym oleju. Pomidory umyć,   pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 55-60 minut.
5. Rolady wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do powstałego w czasie duszenia sosu dodać Śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać do rolad.
Rolady wieprzowe smakują wyśmienicie z brukselką z kminkiem w śmietanie i ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.

Duszone udka z kurczaka z warzywami
Składniki na 2 porcje

2 udka z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula 25 g zielonych oliwek
25 g czarnych oliwek
200 ml bulionu drobiowego (instant)
2 łyżki śmietany
sól, pieprz z młynka

1. Udka z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć i mocno obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cukinię i paprykę umyć. Cukinię pokroić w plastry, a paprykę w drobną kostkę.
2. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Razem z papryką, cukinią i oliwkami dodać do mięsa. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
3. Udka wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do uduszonych warzyw dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i zagotować. Udka podawać z sosem.

Zapiekane medaliony wieprzowe
Składniki na 2 porcje

300 g filetów wieprzowych
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 mięsisty pomidor
1/2 pęczka bazylii
60 g mozzarelli
sól, pieprz z młynka

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 4 medaliony. Posypać solą i pieprzem. Medaliony smażyć na gorącej oliwie z każdej strony po 5 minut. Czosnek obrać, pokroić na plasterki i zeszklić na patelni z mięsem.
2. Pomidora umyć i pokroić w plastry. Bazylię umyć, osuszyć i oberwać listki. Mozzarellę osaczyć i pokroić w plastry.
3. Medaliony ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pomidorami, bazylią i mozzarellą. Posolić, popieprzyć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (kuchenka gazowa: stopień 3/4 powietrze w termoobiegu: 180°C), aż ser się roztopi.

Pikantne curry z kurczaka
Składniki na 2 porcje

400 g filetów z piersi kurczaka
250 g pomidorów
2 małe cebule
1-2 ząbki czosnku
1 mały zielony strąk chili
1 i 1/2 łyżki topionego masła
łagodne curry w proszku
1 puszka mleka kokosowego (bez dodatku cukru)
sok z 1 limonki
sól

1. Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Strąk chilli przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, dokładnie umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
3. Mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dodać cebule i zeszklić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać curry i wymieszać. Dodać czosnek, chilli i pomidory. 4. Wlać mleko kokosowe i przykryć pokrywą. Na małym ogniu dusić 25-30 minut, często mieszając i ewentualnie dolewając trochę wody, gdyby sos był zrobił się za gęsty. Dodać sok z limonki i posolić.
Do tego dania pasuje kasza jaglana i sałatka z brokułów i cukinii. Curry nie wolno zbyt mocno podsmażać – będzie gorzkie.