Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Surówki i sałatki

Sałatka z cykorii z orzechami włoskimi
Składniki na 2 porcje
300 g cykorii
1 kwaskowe jabłko
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
słodzik w płynie
1 łyżka orzechów włoskich
sól, pieprz

1. Cykorie oczyścić, umyć, osuszyć i drobno pokroić. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
2.  Olej z orzechów włoskich wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dressing doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością słodziku. Dodać pokrojoną cykorię, jabłka i posiekane orzechy, wymieszać.
Uwaga: Sałatka ta jest również pyszna w połączeniu z pieczonym mięsem indyka pokrojonym w paski.

Surówka z buraków z kremem chrzanowym
Składniki na 2 porcje

300 g buraków
1 łyżka octu jabłkowego
słodzik w płynie
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mały kawałek świeżego chrzanu
1/2 kubeczka śmietany
sól, pieprz z młynka

1. Buraka umyć i obrać z łupiny. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub w robocie kuchennym i włożyć do miski.
2. Sól wymieszać z pieprzem i niewielką ilością słodziku. Dolewać olej, ubijając jednocześnie sos trzepaczką do
piany. Wymieszać z surówką.
3. Obrać chrzan i drobno zetrzeć na tarce do sera lub do orzechów muszkatołowych. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Świeży krem chrzanowy podać do surówki.

Sałatka z marchewki i kalarepy

Składniki na 2 porcje

200 g kalarepy
200 g marchewki
1 kubek jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany kremówki
sok z 1/2 cytryny
słodzik w płynie
1/2 pęczka trybuli lub natki pietruszki
sól, pieprz z młynka

1. Kalarepę i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym.
2. Jogurt, śmietanę i sok z cytryny wymieszać na gładką masę. Doprawić słodzikiem, solą i pieprzem.
3. Trybułę lub natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do sosu jogurtowego. Surówkę polać sosem, wymieszać i podawać. Uwaga: Podana z ciemnym pieczywem sałatka ta może być pyszną kolacją.

Sałatka z białej kapusty i botwiny
Składniki na 2 porcje

250 g białej kapusty
250 g botwiny
1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki pestek dyni sól, pieprz z młynka

1. Kapustę oczyścić, umyć i pokroić w cieniutkie piórka. Usunąć włókna z botwiny. Ogonki liściowe pokroić w cienkie paski i dusić 2-3 minuty w niewielkiej ilości osolonej wody.
2. Odlać, osaczyć i ostudzić.
Kapustę i botwinę wymieszać i ułożyć w salaterce. 3. Ocet jabłkowy zmieszać z musztardą, solą i pieprzem. Powoli wlewać olej, ubijając sos. Gotowym dressingiem polać sałatkę, posypać pestkami dyni.

Sałatka z cykorii z łososiem
Składniki na 2 porcje

1 malutki ogórek sałatkowy
1 jabłko
2 łyżeczki soku z cytryny
1 cykoria
1 mała główka sałaty radicchio
1/2 pęczka koperku
100 g śmietany
creme fraiche
2-3 łyżki śmietany kremówki
słodzik w płynie
50 g wędzonego łososia
sól, pieprz z młynka

1. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
2. Cykorię i radicchio umyć, osuszyć i podzielić na kawałki średniej wielkości, ułożyć na talerzu razem z plastrami ogórka. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
3. Creme fraiche rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i odrobiną słodziku. Dodać koperek i wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
4. Wędzonego łososia pokroić w cienkie paski, położyć na sałatce i podawać.

Sałatka z fasoli kindney i warzyw
Składniki na 2-3 porcje

1 mała puszka fasoli kidney
250 g pomidorów
1 żółta papryka
1 mała cukinia
1 cebula 1 ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżki octu z jabłek
sól, pieprz z młynka
słodzik w płynie
3-4 łyżki oliwy

1. Fasolę przełożyć na sito, opłukać i osaczyć.
2. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Paprykę i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Warzywa wymieszać z fasolą w misce.
3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymie-
szać z octem, solą, pieprzem i niewielką ilością słodziku. Dodać oliwę ubijając trzepaczką. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę i wymieszać.
4. Odstawić na 1-2 godziny. Jeszcze raz mocno przyprawić solą i pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Sałata głowiasta z sosem kaparowym
Składniki na 2 porcje

2 młode sałaty
1 jogurt naturalny (150 g)
zioła prowansalskie
2 łyżki zalewy z kaparów
1 łyżka kaparów
1 sardela (anchois) ze słoika
1 gałązka estragonu
sól, pieprz

1. Środki sałaty umyć, osuszyć i podzielić na ósemki. Ułożyć na talerzu.
2. Jogurt wymieszać z ziołami, solą i pieprzem na gładką masę. Dodać zalewę i połowę kaparów, wymieszać.
3. Sardele opłukać, drobno posiekać i dodać do jogurtu. Polać sosem sałatę, delikatnie wymieszać. Przybrać resztą kaparów i natychmiast podawać.

Sałatka z fasoli z owczym serem
Składniki na 2 porcje

350 g cienkiej zielonej fasolki
1/2 cytryny
1 szczypta musztardy
2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 szalotka
1/2 pęczka tymianku
100 g sera koziego
sól, pieprz

1. Fasolę oczyścić, umyć, wrzucić do 1/21 wrzącej, osobnej wody i gotować 10 minut. Przelać lodowatą wodą, osaczyć.
2. Ukroić plaster z cytryny, z reszty wycisnąć sok. Sok wymieszać z musztardą, solą,
pieprzem i olejem. Szalotkę obrać i drobno posiekać.
3. Tymianek umyć i drobno posiekać. Razem z szalotką dodać do sosu, wymieszać z fasolą. Sałatkę posypać kozim serem pokrojonym w kostkę i przybrać cytryną.

Sałatka z radicchio z kremem awokado
Składniki na 2 porcje

1 sałata radicchio
1 mała cukinia
1 miękkie awokado
1 łyżka soku
z cytryny
1-2 łyżki śmietany creme fraiche
2 łyżki siekanych orzechów
sól, pieprz z młynka

1. Radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Cukinię oczyścić, umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry.
2. Awokado obrać, prze-kroić na pół i usunąć pestkę. Połowę pokroić w kostkę, drugą połowę zmiksować. Puree z awokado natych-
miast wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i śmietaną.
3. Radicchio, cukinię i awokado pokrojone w kostkę ułożyć na talerzu i polać sosem z awokado. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.