Grzybica

dieta oczyszczająca z suplementami CaliVita

Zupy i dania jednogarnkowe

Shampoo untuk rambut rontok parah
Cheapest Adobe Font Folio 11 software
follow url ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE
Wrzucaj spokojnie wszystko do jednego garnka – wygodne i smaczne gotowanie. Pożywne zupy z warzywami, zbożem i roślinami strączkowymi są wspaniałym źródłem energii. Czy jako przekąska, pierwsze danie, czy też danie główne – zupy smakują zawsze.
Kto jest wrażliwy na produkty zawierające drożdże, może przyrządzać dania według przepisów immunodiety przeciwgrzybiczej, używając bulionu bez drożdży, instant, dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością. Gotowe buliony zawsze zawierają drożdże
Jednak aby zjeść porządny rosół, warto samemu stanąć przy kuchni: wprawdzie jest to nieco pracochłonne, jednak smak takiego rosołu uszlachetni każde danie na swój sposób. Czego nie zużyjesz od razu, możesz po schłodzeniu zamrozić w porcjach dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką zapas aromatycznego bulionu bez drożdży.

http://www.unusualattractions.com/what-is-a-binary-options-scams-cedar-finance-broker Rosół z kurczaka
Składniki na 2 litry rosołu

1,2 kg skrzydełek z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz z młynka

Tanda tanda rambut rontok
Purchase CorelCAD 2015 mac oem
1. Skrzydełka z kurczaka umyć i włożyć do garnka z 1 i 1/2 1 zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
2. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. Natkc pietruszki umyć i osuszyć. Wszystko dodać do zupy i gotować ok. 20-30 minut.
3. Skrzydełka wyjąć łyżką cedzakową, bulion przelać przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Zdjąć z wierzchu zastygłą warstwę tłuszczu. UWAGA! Kto woli mocny bulion mięsny, może zamiast skrzydełek z kurczaka włożyć do garnka 750 g wołowiny na zupę i 2-3 kości cielęce.

Adobe acrobat reader 8 full download
Binary options signal software reviews trading 60 seconds Bulion warzywny
Składniki na 2 litry bulionu

400 g porów
500 g marchwi
600 g selera
300 g kalafiora
1 pietruszka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka listków lubczyku
sól, pieprz

Where can I buy Autodesk Maya 2014 64 bit
1. Warzywa oczyścić, umyć, drobno pokroić, zalać 2 l zimnej wody i zagotować. Czosnek i umytą natkę pietruszki dodać w całości. Mocno doprawić lubczykiem.
2. Na małym ogniu gotować ok. 60 minut. Bulion przelać przez gęsto sito do drugiego garnka. Warzywa odcisnąć na sicie. Doprawić solą, pieprzem, schłodzić.

Adobe Photoshop Lightroom 6 cheap price
see Słoweńska zupa fasolowa
Składniki na 2 porcje

100 g białej fasoli (z puszki)
1 ząbek czosnku
2 małe cebule 250 g ziemniaków
1/2 pęczka włoszczyzny
80 g wędzonej szynki
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz z młynka

Windows 7 Professional oem
1. Fasolę przepłukać na sicie, dobrze osaczyć. Włożyć do garnka razem z ząbkiem czosnku. Zalać 1 i 1/21 wody. Zagotować pod przykryciem. Gotować na małym ogniu 10 minut.
2. Cebule i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włoszczyznę oczyścić i po-
kroić w kostkę. Wszystko razem dorzucić do zupy i gotować jeszcze 15-20 minut. Wyjąć czosnek.
3. Zupę obficie doprawić pieprzem. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i podgrzać. Natkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Przed podaniem zupę posypać natką.

http://www.unusualattractions.com/review-binary-options-bully Zupa z rukwi wodnej
Składniki na 2 porcje

150 g rukwi (rukoli)
150 g porów
25 g masła
400 g bulionu drobiowego (instant)
1 łyżka tłuczonego orkiszu
sól

1. Rukiew umyć i oberwać listki. Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Pory i gałązki rukwi zeszklić w połowie tłuszczu.
2. Zalać bulionem i zagotować. Dodać tłuczony orkisz
i gotować jeszcze 5 minut.
3. Listki rukwi pokroić w paski i poddusić na reszcie masła. Dodać do zupy, podgrzać i osolić.

enter Danie z ziemniaków i porów
Składniki na 2 porcje

150 g porów
1 cebula
500 g ziemniaków
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
30 g boczku
1 i 1/4 I bulionu mięsnego
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2  kiełbaski
1/2 pęczka szczypiorku
pieprz z młynka

1. Pory i cebulę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w kostkę boczek, cebulę i pory, dusić 5 minut.
2. Zalać bulionem i zagotować. Dodać pokrojone ziem-
niaki i gotować pod przykryciem 20 minut. Doprawić majerankiem i pieprzem.
3. Kiełbaski drobno pokroić, wrzucić do einopfu i podgrzewać kilka minut. Szczypiorek umyć, pokroić i chwilę przed podaniem posypać nim eintopf.

Zupa fasolowa z papryką
Składniki na 2 porcje

80 g białej drobnej fasoli
400 ml bulionu warzywnego (instant)
10 g tłuczonego orkiszu
1 zielona papryka
1/2 pęczka dymki
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki czerwonej papryki
pieprz z młynka

1. Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Odlać wodę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50-60 minut.
2. Zupę przyprawić mocno solą i pieprzem. Dodać tłuczony orkisz i gotować jeszcze 20 minut. W tym czasie umyć paprykę i dymkę, oczyścić i drobno pokroić.
3. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju i włożyć do zupy. Wsypać sproszkowaną paprykę, jeszcze raz posolić, doprawić pieprzem i podawać.

Portugalska zupa jarzynowa
Składniki na 2 porcje

300 g botwiny
500 g ziemniaków
1 cebula
6 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
125 g chorizo (lub kabanosów)
sól, pieprz z młynka

1. Botwinę umyć, odciąć liście, pokroić w paski. Z ogonków liściowych usunąć włókna, pokroić na duże kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i grubo pokroić.
2. Połowę oliwy rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę i zeszklić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać ziemniaki i botwinę, posypać papryką.
3. Wszystko razem dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolać 1 i 1/21 wo-
dy. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach i włożyć do zupy. Gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 4. Kiełbasę wyjąć, pokroić w plastry. Zupę zmiksować. Dodać liście botwiny i plastry kiełbasy i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać resztę oliwy i wymieszać.

Zimna zupa ogórkowa
Składniki na 2 porcje

2 duże ogórki
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku
1 jogurt probiotyany (150 g)
1 cytryna (sok i skórka)
sól, pieprz z młynka
1/2 pęczka koperku

1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Trochę pokrojonego ogórka odłożyć do przybrania. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę razem z resztą pokrojonego ogórka.
2. Wlać 1/41 wody i zagotować. Dosypać proszek bulionowy i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić zupę, by przestygła. Zmiksować dokładnie i spienić. Dodać jogurt i wymieszać.
3. Zupę doprawić sokiem i skórką cytrynową, solą i pieprzem. Schłodzić.
4. Zimną zupę wlać na talerze, dodać trochę pokrojonego w kostkę ogórka i przybrać koperkiem.
Uwaga: Kto woli zupę bardziej treściwą, może dodać do niej wędzonego łososia pokrojonego w paski.

Kurczak z ciecierzycą
Składniki na 2 porcje

300 g piersi z kurczaka
125 g marchewki
125 g cebuli
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 liścia laurowego
750 ml bulionu drobiowego (instant)
1 mała puszka ciecierzycy (cieciorki)
pieprz z młynka
1/2 pęczka kolendry
sól

1. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać, prze kroić na pół, a potem w plasterki Olej rozgrzać, wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć na  średnim  ogniu  ze wszystkich stron na złocisty kolor. Posolić.
2. Dodać cebulę i poddusić. Dodać marchewkę, liść laurowy i bulion. Wszystko razem   gotować na małym ogniu 30 minut.
3. Ciecierzycę przepłukać na sicie i osaczyć, dodać do garnka i gotować jeszcze 15-20 minut. Dodać soli i pieprzu do smaku. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Posypać eintopf i podawać.
Danie to można też przygotować z suchej ciecierzycy. Potrzeba 100 g ciecierzycy, którą powinno się moczyć w wodzie przez noc, by zmiękła.

Chili z fasolą i siekaną wołowiną
Składniki na 2-3 porcje

1 mała puszka białej fasoli
3 cebule (150 g)
1-2 ząbki czosnku
1-2 strączki chili
1/2 włoszczyzny
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
80 g chudej siekanej wołowiny
1/2 łyżki słodkiej papryki
zmielone ziele angielskie
zmielona gałka muszkatołowa 150 ml bulionu
sól

1. Fasolę osaczyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno po siekać lub przecisnąć przez praskę. Strączki chili prze połowić, usunąć pestki i pokroić w cienkie paski.
2. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać w dużym garnku. Cebulę i siekaną wołowinę podsmażyć na brązowy kolor. Dodać czosnek i zeszklić na małym ogniu.
3. Dodać fasolę. Doprawić solą, papryką, dużą szczyptą ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Dodać pokrojoną włoszczyznę i strąki chili. Wlać bulion. Dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.


Danie z kapusty włoskiej i fasoli
Składniki na 2-3 porcje

400 g kapusty włoskiej
2  marchewki
1 por
1 duża biała cebula
3  łyżki oliwy z oliwek
1 mała puszka pomidorów bez skórek
1 litr bulionu mięsnego (instant)
2 małe liście laurowe
1/2 pęczka tymianku
sól pieprz z młynka
1 mała puszka białej fasoli
1/2 pęczka bazylii
1-2 ząbki czosnku

1. Kapustę umyć, oczyścić i pokroić w paski szerokości 3 cm. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Pora oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać i posiekać. Cebulę razem z warzywami poddusić w 1 łyżce gorącej oliwy.
2. Dodać do tego pomidory razem z sokiem, bulion oraz liść laurowy i tymianek. Gotować pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu.
3. Fasolę przepłukać na sicie i osaczyć. Połowę zmiksować, resztę fasoli dodać do zupy. Na małym ogniu gotować jeszcze 15 minut.
4. Bazylię umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bazylię i czosnek utrzeć z 1 łyżeczką soli w moździerzu, dodając stopniowo pozostałą oliwę. Eintopf warzywny doprawić pastą z bazylii.

Pomidory z kaszą jaglaną
Składniki na 2 porcje

500 g pomidorów
1 seler naciowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
50 g kaszy jaglanej
400 ml bulionu warzywnego (instant)
1-2 łyżeczki inuliny
sól, pieprz z młynka
1 pęczek szczypiorku

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zmiksować. Seler umyć i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
2. Oliwę rozgrzać. Dodać cebulę i czosnek i krótko poddusić. Dodać kaszę jaglaną, seler i zmiksowane
pomidory. Zalać bulionem. Doprawić inulina, solą i pieprzem.
3. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut. W tym czasie umyć szczypiorek, osuszyć i drobno pokroić. Eintopf posypać szczypiorkiem i podać.

Zupa-krem z ogórków
Składniki na 2 porcje

500 g ogórków
2 szalotki
20 g masła lub margaryny
200 ml bulionu drobiowego (instant)
2 łyżki śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz z młynka
gałka muszkatołowa

1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Zostawić trochę ogórka w skórce, do przybra nia. Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Po krojone szalotki i ogórki poddusić na rozgrzanym tłuszczu.
2. Dolać bulion. Gotować pod przykryciem 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i ponownie zagotować.
3. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Posypać zupę.

Zupa-krem z dyni
Składniki na 2 porcje

50 g orzeszków pistacjowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
380 g miąższu dyni
1 łyżka oleju rzepakowego
curry
50 g śmietany kremówki
1/4 litr bulionu warzywnego (instant)
sól, pieprz

1. Pistacje zrumienić na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać lub zmiażdżyć. Usunąć pestki z dyni (lub osaczyć) i miąższ pokroić w drobną kostkę.
2. Olej rozgrzać w dużym garnku. Zdjąć z ognia i wsypać curry. Dodać cebulę i czosnek. Zeszklić na gorącym tłuszczu. Dodać dynię
i poddusić. Zalać bulionem oraz śmietaną.
3. Doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą. Gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Zupę dokładnie zmiksować, jeszcze raz mocno doprawić solą i pieprzem, na ostro. Przed podaniem przybrać pistacjami.

Zupa ryżowa z groszkiem
Składniki na 3 porcje

1/2 włoszczyzny
1 łodyga selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
50 g podsuszanej szynki
1/2 pęczka bazylii
2 łyżki oliwy
75 g ryżu pełnoziarnistego
1 łyżka bulionu w proszku (instant)
250 g mrożonego groszku
1-2 łyżki świeżo startego parmezanu

1. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Selera pokroić w plastry, fasolkę na kawałki. Czosnek obrać. Szynkę pokroić w paski. Bazylię umyć, osuszyć i pokroić w paski.
2. Na rozgrzaną oliwę wsypać ryż, dodać zmiażdżony czosnek i krótko poddusić. Dodać włoszczyznę i seler, dusić  przez  chwilę.   Wlać
750 ml wody. Zagotować i dosypać bulion w proszku.
3. Zupę gotować 10 minut. Dodać fasolkę i wszystko razem gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać groszek i gotować jeszcze 5 minut.
4. Wrzucić do zupy szynkę i bazylię. Posypać parmezanem i podawać.

Zupa z soczewicy ze słoninką

Składniki na 2 porcje

150 g soczewicy
1 duży ziemniak
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1 marchew
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 ml bulionu warzywnego (instant)
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
50 g słoniny

1. Soczewicę zagotować w dużej ilości osolonej wody. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, na półtwardo (al dente). Przelać przez sito i osaczyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Seler i marchewkę oczyścić i pokroić w kostkę.
3. Na rozgrzany w garnku olej wrzucić pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić razem przez chwilę. Dodać soczewicę, ziemniaki i bulion.
4. Zupę gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Doprawić octem, solą i mocno pieprzem. Na patelni wysmażyć ze słoniny chrupiące skwarki i posypać nimi zupę.

SOCZEWICA, FASOLA, GROCH
Rośliny strączkowe są pod wieloma względami wartościowymi produktami spożywczymi. Problemy z wyżywieniem ludzi zamieszkujących kraje Trzeciego Świata byłyby znacznie większe, gdyby nie te cenne źródła białka. W wielu kuchniach regionalnych w Europie i na innych kontynentach przyrządza się wyjątkowo smaczne dania z różnych odmian soczewicy, fasoli i grochu. Szczególnie soczewica wkrada się w łaski smakoszy z uwagi na swą ogromną różnorodność i walory smakowe. Jeśli ktoś cierpi na grzybicę, może śmiało sięgać po rośliny strączkowe. Również miłośnicy dobrej kuchni mogą odżywiać się zdrowo i – co jest dodatkowym argumentem – niedrogo soczewicą, fasolą i grochem. Jeśli ktoś boi się wzdęcia brzucha, może wypróbować na sobie różne „chwyty”, by go uniknąć. Skutecznym sposobem zapobiegającym wzdęciom jest unikanie gotowania soczewicy czy fasoli w wodzie, w której się moczyły, lecz w świeżej gazowanej wodzie mineralnej.